Zanimanje

Ekonomist

Ekonomist

Zanima te zašto proizvodi na tržištu imaju određenu cijenu? Zašto poduzeća uopće proizvode različite proizvode? Kako se iskorištavaju resursi (sirovine, ljudski rad i kapital) u svrhu proizvodnje proizvoda Koje sve vrste plaćanja postoje? Kako pokrenuti vlastiti posao? Kako izraditi oglase s kojima se susrećete na TV-u i društvenim mrežama? Ekonomist je zanimanje koje će ti dati odgovore na ta, ali i mnoga druga pitanja.

Ekonomist se bavi poslovnim papirima u tvrtkama kao što su banke, osiguravajuća društva, turističke agencije, turističke tvrtke te trgovačke i ugostiteljske tvrtke. Poslovi se razlikuju ovisno o vrsti i veličini tvrtke. Primjena računala u kojima se uneseni dokumenti i podatci obrađuju omogućuje brzu dostupnost informacija. Za obavljanje poslova ekonomist se odlučuje za određene djelatnosti - trgovina, ugostiteljstvo, proizvodnja, usluge.

Ekonomist se bavi bankarskim poslovima, računovodstvom, turizmom, izradom oglasa (reklama) na televiziji, radiju…, upravlja financijama (novcem), savjetuje, može raditi u osiguravajućim društvima, nabavlja robu u tvrtkama, izrađuje i osmišljava proizvode i njihov izgled, određuje im cijenu, istražuje tržište uz pomoć anketa, bavi se porezima. Ekonomist obavlja različite uredske poslove koristeći uređaje poput računala, telefaksa, kopirnog uređaja, brojača novca, uređaj za skeniranje, telefon itd.

Uspješan ekonomist može biti računovođa, bankar, poduzetnik, obrtnik, voditelj poslovnice/dućana, voditelj osiguranja – postoji veliki izbor zanimanja za koja se moguće odlučiti jer je ekonomija jako široko područje. 

Od ekonomista se očekuje preciznost, sistematičnost, ažurnost i odgovornost kako bi se izbjegle pogreške u radu s podacima. Uglavnom radi u uredu, često odlazi na poslovne sastanke, seminare, konferencije i sl. Za uspješno obavljanje posla nužno je dobro poznavanje rada na računalu, posebno programa za obradu teksta i programa za matematičke statističke obrade.

Prednosti ovog zanimanja su velike mogućnosti za širenje znanja i mogućnost nastavka školovanja.