Zanimanje

Pediker

Pediker je stručna osoba koja u svom poslu vrši procjenu kože i noktiju ruku i nogu, odstranjvanje svih nepravilnosti na noktima, njegovanje kože ruku i nogu i ukrašavanje nokatne ploče.

Njega kože podrazumijeva odstranjivanje suhe i ispucale kože, otklanjanje žuljeva,natisaka. Uređivanjem nokatne ploče nokti se oblikuju, lakiraju  i uljepšavaju, te se ukoliko postoje, rješavaju problemi kod uraslih ili deformiranih noktiju.

Pediker brine o njezi kože ruku i nogu, priprema mirišljave kupke,odstranjuje mrtve stanice s kože pomoću pilinga,primjenjuje masaže pomoću raznih ulja i losiona te aplicira specijalne maske.Pedikeri također vrše uslugu depilacije raznim sredstvima(topli i hladni vosak,šečerna pasta i dr.)

Posao pedikera je vrlo zanimljiv i kreativan.Razvijaju se komunikacijske vještine, Vrlo često rade zajedno s kozmetičarima, vizažistima i frizerima.

Ovo zanimanje podrazumijeva ugodno okruženje ali pod vrlo intenzivnim svjetlom u sjedećem položaju. Prostorije su čiste, radi se sa steriliziranim alatima i preparatima koji su namijenjeni isključivo za njegu kože ili liječenje noktiju.

Za obavljanje poslova pedikera, potrebno je završiti srednje strukovno obrazovanje u trajanju od tri godine. Nakon završetka obrazovanje polaže se završni ispit i stječe se kvalifikacija za tržište rada. Pedikeri mogu raditi u pedikerskim salonima, kozmetičkim salonima, lječilištima i sličnim ustanovama.

Nakon polaganja majstorskog ispita imaju mogućnost otvaranja i vlastitog obrta.