Zanimanje

Poljoprivredni gospodarstvenik

Što ću naučiti? 

Tijekom školovanja usvojit ću  znanja o zaštiti na radu, o sigurnom kretanju na poljoprivrednom gospodarstvu, o očuvanju vlastitog zdravlja prilikom poslova u raznim vremenskim prilikama i radnim uvjetima, o sigurnom radu na visini te mjere zaštite ljudi i okoliša. Upoznat ću se sa svojstvima i mogućnostima primjene gnojiva, razlikovanjem pojedinih poljoprivrednih kultura. Naučit ću podešavati, oštriti i održavati ručne alate i strojeve. Također ću naučiti izračunavati utrošak materijala i vremena za izradu određenih operacija. Usvojit ću znanja o gnojidbi, sijanju i žetvi, a usvojit ću i teoriju i praksu sadnje poljoprivrednih kultura. 

Gdje ću učiti i polaziti praktičnu nastavu?

U školskim praktikumima. Škola se brine o 38ha obradivih poljoprivrednih površina koje služe kao osnova školske ekonomije.  Školska ekonomija djeluje kroz rad ratarskog, voćarskog, vrtlarskog, govedarskog, mljekarskog i strojarskog praktikuma.  

Što mogu raditi nakon završetka školovanja?

Ovo zanimanje namijenjeno je prvenstveno učenicima koji misle raditi na vlastitim obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima ,tj.budućim farmerima,  ali i onima koji svoju budućnost vide  u poljoprivrednim tvrtkama i zadrugama.

Poljoprivredni gospodarstvenikAko tvoji roditelji imaju gospodarstvo na kojem se bavite uzgojem domaćih životinja, ratarskih kultura, voća i povrća, ovaj ti smjer omogućuje da nastaviš obiteljsku tradiciju uz primjenu suvremenih tehnologija  i dostignuća. 

Gospodarstvenik na mješovitom seoskom gospodarstvu obavlja poslove koji su vezani za poslovanje seoskog gospodarstva. 

Može se baviti oranjem, žetvom, poljoprivrednom proizvodnjom hrane, uzgojem životinja i raznim drugim poslovima.

Neki od poslova se odnose i na vožnju i rad traktorom, upravljanje složenim poljoprivrednim strojevima i opremom, održavanje i popravak poljoprivredno-gospodarskih objekata itd. 

Potrebno je biti pažljiv i pri uporabi različitih kemijskih sredstava te pri radu s njima nositi propisanu zaštitnu opremu. 

Bolesti mišićno-koštanog sustava, neke kronične bolesti (poput bolesti krvožilnog ili dišnog sustava) kao i preosjetljivost organizma na kožne alergene i alegrene dišnih puteva onemogućavaju obavljanje ovog zanimanja.