Zanimanje

Kuhar

Kuhar

Kuhar priprema sve vrste toplih i hladnih jela, sastavlja dnevne i tjedne jelovnike te priprema jela po narudžbi. Posao kuhara uključuje različite aktivnosti: naručivanje i preuzimanje namirnica, čišćenje, određivanje tehnologije pripremanja hrane, pripremanje namirnica i njihovu toplinsku obradu, podjelu hrane na pojedinačne obroke te garniranje i dekoriranje. Nadalje, kuhar bilježi podatke za dnevni obračun upotrijebljenih namirnica, izdanih obroka hrane te kontrolira zalihe.


Tijekom obavljanja poslova poštuje visoke higijenske standarde, pazi na higijenu i čistoću prostora i sredstava s kojima radi te vodi brigu o skladištenju nepotrošenih namirnica. Sudjeluje u pripremanju i sastavljanju jelovnika, dnevnih menija te u pripremi proračuna za određena jela i obroke.

Zapreke za obavljanje ovog zanimanja su oboljenja i oštećenja dišnog i krvožilnog sustava, alergije i kožna oboljenja te bolesti mišićno-koštanog sustava. Nadalje, teškoću predstavljaju, poremećaji osjetila mirisa i okusa, oštećenja vida i nemogućnost razlikovanja boja kao i bolesti koje mogu uzrokovati nesvjesticu.

DEFICITARNO ZANIMANJE