Zanimanje

Kozmetičar JMO

Kozmetičar je zanimanje u kojem stručno osposobljene osobe pomažu ljudima da postignu i očuvaju zdrav i lijep izgled. Oni njeguju kožu i ispravljaju nesavršenosti lica i tijela koje nisu u domeni medicine. Većina kozmetičara radi u kozmetičkim salonima i wellnes centrima.

Njihovi poslovi obuhvaćaju njegu kože lica i tijela, oblikovanje tijela i šminkanje. U svom poslu kozmetičari se služe različitim aparatima za oblikovanje tijela, za zatezanje kože lica, solarij, epilacija i mnogi drugi.

Kozmetičari čiste i njeguju kožu lica i tijela i uklanjaju suvišne dlačice (električnim putem, toplim voskom, šećernom pastom). 

Laserom i drugim metodama uklanjaju bore, strije i sitne ožiljke. Neki kozmetičari bave se i pripremom kože za estetske operacije te njegom nakon operativnih zahvata (npr. uklanjanje postoperativnih ožiljaka i edema).

Vrlo često klijenti traže usluge manikure i pedikure. U svom školovanju kozmetičari se obučavaju za izvršavanje osnovnih radnji iz spomenutih područja.

Ljudi sve češće traže pomoć kozmetičara kad se žele uljepšati šminkom za posebne prigode: vjenčanja, promocije, svečanosti. Kozmetičari će tada, ovisno o prigodi, osobi i fizionomiji, naglasiti lijepe crte lica (dekorativna šminka) ili eventualno ispraviti nedostatke i vizualno promijeniti crte klijentova lica (korektivna šminka), kako bi osoba izgledala što ljepše. 

Kozmetičari-šminkeri, na zahtjev klijenta (npr. ozljede lica nakon automobilske nesreće), rade i trajnu šminku. Osim u salonima, šminkeri rade na televiziji, u kazalištu, filmskim i fotografskim studijima.

Probleme prekomjerne težine, fizičke napetosti i celulita kozmetičari rješavaju masažom i anticelulitnim tretmanima. Time se poboljšava cirkulacija, što pridonosi poboljšanju fizičkog i psihičkog zdravlja. 

Neki se kozmetičari zapošljavaju u prodaji kozmetičkih preparata (parfumerije), neki organiziraju edukacijske tečajeve (npr. za poslovne tajnice, hendikepirane osobe, adolescente), a neki vode savjetodavne televizijske i radijske emisije ili surađuju s različitim časopisima. 

Kozmetičari rade u čistoj i sigurnoj radnoj sredini. Rizici ozljeda na radu (npr. infekcije) minimalni su ukoliko se radnik pridržava propisa o higijenskoj zaštiti – kako sebe, tako i klijenta.. 

Poželjne osobine

Za kozmetičare je vrlo važno dobro poznavanje osnova dermatologije i anatomije. Oni moraju znati prepoznati problem koji je u domeni medicine i ne upuštati se u njegovo rješavanje. Kozmetičari koji se bave šminkanjem trebali bi imati smisla za crtanje i biti vješti u uočavanju onih karakteristika lica koje šminkom valja naglasiti ili ispraviti. 

Moraju stoga znati pažljivo slušati želje klijenata i znati ih uskladiti s objektivnim mogućnostima. Kako je riječ o uslužnoj djelatnosti, kozmetičarima ljubaznost i uslužnost ne smiju biti napor. Širina opće naobrazbe kozmetičara važna je jer u značajnoj mjeri određuje profil klijentele.

Za upis u srednjoškolski obrazovni program kozmetičara, potrebno je imati završenu osnovnu školu i liječničku svjedodžbu specijalista medicine rada o nepostojanju zdravstvenih kontraindikacija za obavljanje zanimanja. 

Za obavljanje poslova kozmetičara, potrebno je završiti srednje strukovno obrazovanje u trajanju od tri godine. Uz sve navedeno učenici se u svom školovanju kroz razne izvannastavne aktivnosti uče kako napraviti osnovne proizvode za njegu kože lica i tijela, sudjeluju u sadnji i obradi ljekovitog bilja, posjećuju sajmove kozmetike u Hrvatskoj ali i inozemstvu, sudjeluju u natjecanjima ljepote, izlažu svoje radove i pokazuju svoja umijeća i sposobnosti na sajmovima. 

Cjeloživotno učenje je sastavni dio života kozmetičara!