Zanimanje

Agrotehničar

Što ću naučiti?

Tijekom školovanja naučit ću organizirati, nadgledati i uskladiti biljnu i stočarsku proizvodnju u poljoprivrednim poduzećima i na privatnim poljoprivrednim gospodarstvima.

Agrotehničar

Naučit ću proizvesti biljne kulture na oranicama (žitarice, povrće, industrijsko i krmno bilje), u voćnjacima i vinogradima, te poslove kao što su priprema tla, gnojidba, sjetva tj. sadnja, zaštita bilja, ubiranje plodova, skladištenje i priprema plodova za daljnju preradu. U sklopu stočarstva naučit ću uzgajati krupnu i sitnu stoku i perad, te poslove kao što su hranjenje, tovljenje i uzgoj domaćih životinja.

 

Gdje ću učiti i polaziti praktičnu nastavu?

Praktičnu nastavu ( vježbe ) učenici polaze na školskoj ekonomiji koju čine razni praktikumi te u tvrtkama ili OPG s kojima škola ima ugovor o suradnji. Učenici mogu praktičnu nastavu polaziti i na vlastitom OPG-u.

Što mogu raditi nakon završetka školovanja?

Ako tvoji roditelji imaju gospodarstvo na kojem se bavite uzgojem domaćih životinja, ratarskih kultura, voća i povrća, ovaj ti smjer omogućuje da nastaviš obiteljsku tradiciju uz primjenu suvremenih tehnologija  i dostignuća. Također, možeš raditi u poljoprivrednoj savjetodavnoj službi, kao prezentator selekcijskih kuća i na drugim gospodarstvima. Ako želiš, školovanje možeš nastaviti na Visokom gospodarskom učilištu u Križevcima ili na drugim fakultetima u Hrvatskoj.