Najnovije brojke Ministarstva znanosti i obrazovanja pokazuju trend rasta upisa učenika u strukovna zanimanja, evo za koja zanimanja najviše!

Najnovije brojke Ministarstva znanosti i obrazovanja pokazuju trend rasta upisa učenika u strukovna zanimanja, iako je to dijelom i rezultat ukupno većeg broja djece upisane u srednje škole, piše Hrvatska gospodarska komora. 

Kako navode, prema riječima Bože Pavičina,voditelja Odjela za obrazovanje Hrvatske gospodarske komore, prema izračunu baziranom na najnovijim podacima Ministarstva znanosti i obrazovanja, ukupan broj djece upisane u srednje škole u ovoj školskoj godini je 39.342, što je osjetan porast u odnosu na prošlu godinu kad ih je bilo upisano 37.993. 

Nadalje pišu kako kratak pregled najdeficitarnijih zanimanja pokazuje da je broj kuhara narastao za 6,4 posto na ukupno 1268, konobara je više za 11,5 posto (608 ukupno), keramičara 19 posto (112 ukupno), zidara 10 posto, a stolara i mesara za 21, odnosno 70 posto više. I drugi strukovni smjerovi uglavnom imaju tendenciju rasta. 

Navodi se i da je najveći interes za turistička zanimanja je u Primorsko-goranskoj i Dubrovačko-neretvanskoj županiji, u Brodsko-posavskoj županiji najviše učenika se prijavilo za CNC operatera, dok je u Krapinsko-zagorskoj i Požeško-slavonskoj najviše prijava stiglo za medicinske sestre. U svim ostalim županijama najveći broj prijava je stigao u ekonomske škole.

Objavljeno: 12.09.2019.