SREDNJA ŠKOLA IVAN SELJANEC KRIŽEVCI Ravnateljica Juran-Ratković: Mjesto više tražilo se za zanimanje vodoinstalater i strojobravar, navala je bila na zanimanja komercijalist i strojarski računalni tehničar

U Srednjoj školi Ivan Seljanec u Križevcima ostalo je 15 slobodnih mjesta za upis na jesenskom roku. 

 

- Zadovoljni smo s upisima, naročito u trogodišnja strukovna zanimanja. Primjećujemo povećani interes učenika za zanimanja u sektoru strojarstvo kao što su vodoinstalater i strojobravar u kojima se tražilo mjesto više. Također su popunjena sva mjesta u ugostiteljskim zanimanjima kao što su kuhar i konobar. Samo jedno prazno mjesto za jesenski rok ostalo je u zanimanju zidar. Budući da su nam dosta velike upisne kvote za zanimanja u građevinskom sektoru za deficitarna  zanimanja tesar i keramičar-oblagač, tu nam je ostalo po sedam mjesta za jesenski upisni rok. Zanimanje pordavač smo također popunili, a tradicionalno velika navala bila je za mjesta u četverogodišnjim zanimanjima komercijalist i strojarski računalni tehničar na koja se u prvom danu prijava s prvim prioritetom prijavilo i više od 50 učenika, a za svako od tih zanimanja s prioritetom od 1. do 3. mjesta bilo je preko stotinu prijavljenih učenika - kazala je Gordana Juran-Ratković, ravnateljica spomenute škole. 

 

Porast zanimanja za upis trogodišnjih strukovnih programa ne čudi jer, ističe ravnateljica, u današnje vrijemenedostaje majstora te su se takva strukovna zanimanja prestala podcjenjivati.

- Rekla bih da je tržište rada učinilo svoje. Nedostaje majstora i cijena im raste. Lako se zapošljavaju i poslodavci nastoje one dobre majstore zadržati boljim primanjima. Ne smijemo zanemariti i mogućnost pokretanja vlastitog posla (obrta) jer potrebe tržišta su velike. Takva situacija u društvu dovodi i do boljeg interesa učenika za upis u srednje škole koje educiraju buduće majstore i obrtnike, ali još uvijek jedan dio društva (pa i roditelja) misli da su ta zanimanja teška i neisplativa. Svako zanimanje u kojem želite biti dobri je zahtjevno, a oni koji rade loše u svakom zanimanju se nastoje provlačiti. Da rezimiramo, mnogi moji bivši učenici koji su danas dobri zidari, strojobravari, vodoinstalateri, tesari, kuhari ili konobari, već nakon nekoliko godina staža u plaćama su prestigli svoje profesore, a posao nisu tražili ni minute - zaključuje ravnateljica Juran-Ratković. 

                                                                                             

                                                                                              

Objavljeno: 31.07.2019.