SREDNJA GOSPODARSKA ŠKOLA KRIŽEVCI Ravnatelj Svoboda: Interes učenika za poljoprivredna zanimanja je sve manji, demotivira ih stanje u poljoprivredi, problem su i iseljavanja

Srednja gospodarska škola u Križevcima u ljetnom upisnom roku od 105 upisnih mjesta popunjeno je 69 mjesta. Prema tome, slobodnih je ostalo 36 mjesta. 

Smjer Agrotehničar i Veterinarski tehničar su potpuno popunjeni (21 učenik), a u smjeru Poljoprivredni tehničar fitofarmaceut ostalo je slobodno osam mjesta. Trogodišnja zanimanja nisu popunjena i interes za njih je znatno manji. U smjeru Mehaničar poljop.mehanizacije ostala su tri mjesta, u Poljop.gospodarstveniku šest mjesta. U smjer Mljekar upisala su se dva učenika od sedam planiranih.

- U smjeru Vrtlar i Voćar-vinogradar-vinar ( u svakom smjeru planirano je 7 mjesta ) bio je prijavljen po jedan učenik u prvom prioritetu i sa izravnim upisom ( učenici s poteškoćama) ali MZO nažalost nije dozvolilo upis u ljetnom roku. Što se dogodilo s tim učenicima u sustavu nije nam poznato. Moram reći da nismo zadovoljni upisima, posebno u trogodišnjim zanimanjima, ali to je bilo i očekivano. Iako smo školu prezentirali u osnovnim školama kako u našoj i susjednim županijama, na sajmovima i poljoprivrednim manifestacijama i stručnim predavanjima, interes učenika za poljoprivredna zanimanja je nažalost sve manji. Osim sve manjeg interesa razlozi su zasigurno i trenutno demotivirajuće stanje u poljoprivredi, ali i sve manji broj djece zbog pada nataliteta i iseljavanja obitelji u druge zemlje - kazao je ravnatelj prof. Toni Svoboda. 

Ravnatelj Svoboda smatra da poljoprivredi u državi treba dati mjesto koje zaslužuje jer jedino zemlja koja razvija poljoprivredu i proizvodi hranu ima jasnu viziju prosperiteta i napretka za svoje stanovnike. 

-Ovim putem pozivam sve učenike koji se u ljetnom roku nisu uspijeli upisati u željena zanimanja da u jesenskom roku dođu u Srednju gospodarsku školu Križevci i upišu se u preostala slobodna poljoprivredna zanimanja te steknu nova dragocjena stručna znanja i iskustva - zaključuje ravnatelj Svoboda. 

 

Objavljeno: 30.07.2019.