STRUKOVNA ZANIMANJA Dožupan Ljubić: Planiraju se predstipendije tijekom osmog razreda kao i organizirati posjete učenika firmama da dobiju što kvalitetniju sliku o strukovnim zanimanjima

Dožupan Ratimir Ljubić osvrnuo se na upise u podravsko-prigorske strukovne škole.

Kako kaže, osim u gimnazije, velika navala bila je i za četverogodišnja strukovna zanimanja, osim zanimanja poljoprivredni tehničar fitofarmaceut u Srednjoj gospodarskoj školi Križevci.

- Kampanja za promociju strukovnih zanimanja djelomično je urodila plodom. Ove godine, gledamo li postotak, bio je veći interes za trogodišnja strukovna zanimanja, ali ne onakav kakav smo htjeli, jer tri zanimanja ostala su nepopunjena – istaknuo je Ljubić.

Napomenuo je da će iduće godine pojačati kampanju i bit će malo drugačija.

- Više ćemo uključiti gospodarske subjekte, odnosno one koji trebaju radnike. Organizirat ćemo posjet učenika takvim firmama, ali i njihov dolazak u škole da djeca dobiju što bolju i kvalitetniju sliku. Razgovarali smo s nekoliko firmi s područja naše županije koje su spremne za deficitarna zanimanja, učenicima osmih razreda ponuditi takozvane predstipendije koje bi dobivali tijekom osmog razreda. Uvjet je da upišu to zanimanje i kasnije sklope ugovor o stipendiranju s tom firmom – objasnio je Ljubić.

Napomenuo je da se time počinju u devetom mjesecu i nadaju se da će to uroditit plodom, a korist će biti dvostruka - djeca će znati koje zanimanje upisati i za to se pripremati, dok će Županija i škole moći kvalitetnije planirati upisne kvote prema interesu djece.

 

Podsjetimo, slobodnih mjesta ostalo je u Strukovnoj školi Đurđevac i to sedam za pomoćnog kuhara i slastičara i pet za kuhara. U Obrtničkoj školi Koprivnica ostalo je tri slobodna mjesta za plinoinstalatera, dva za vodoinstalatera, dva za konobara, jedno za stolara, jedno za mesara, tri za pekara, dva za pomoćnog cvjećara i jedno za pomoćnog soboslikara i ličilaca. U Srednjoj školi Koprivnica ostala su tri mjesta za prodavača. U križevačkoj gimnaziji dva su slobodna mjesta, a u Srednjoj gospodarskoj školi Križevci osam za poljoprivrednog tehničara fitofarmaceuta, 18 za mljekara, tri za mehaničara poljoprivredne mehanizacije, i šest za poljoprivrednog gospodarstvenika. U Srednjoj školi Ivan Seljanec ostalo je jedno mjesto za zidara, po sedam za keramičara i za tesara.

Nažalost tri zanimanja nisu upisana i to armirač, vrtlar i voćar/vinogradar/vinar. Za njih se nije prijavio ni jedan učenik pa ih neće biti na jesenskom upisnom roku jer ih je resorno Ministarstvo izbrisalo s popisa liste za upis. 

Objavljeno: 29.07.2019.