[FOTO] Petra Butković u HAK-ovoj radioni ovog ljeta odrađuje svoja 182 sata ljetne školske prakse, školuje se za automehaničarku u Obrtničkoj školi Koprivnica

Žena i volan, smatra dobar dio muškaraca, nisu baš savršen spoj, a žena i automehaničarska radiona, gotovo su nezamisliva kombinacija. Ipak, ako vas ovih dana put nanese u radionicu HAK-ovog servisa u Starogradskoj ulici u Koprivnici, uvjerit ćete se kako tako nešto sasvim dobro funkcionira, ne samo u nekoj tamo teoriji nego i u praksi.

Petra Butković 17-godišnjakinja je iz Kloštra Vojakovačkog koja u HAK-ovoj radioni ovog ljeta odrađuje svoja 182 sata ljetne školske prakse. Ova polaznica drugog razreda smjera automehaničar Obrtničke škole Koprivnica, već je drugu godinu za redom na istom mjestu došla po svoju količinu praktične nastave gdje se druži s raznim vrstama ključeva, dizalica, šarafa i ostalog automehaničarskog alata.

 

Taj je posao privlači više od svega

 

Kako to da je njen izbor po završetku osnovne škole pao baš na ovo netipično za ženski spol zanimanje.

- Privlači me više od svega. Ne volim kuhati ni peči kolače, niti me što drugo zanima, nego volim šarafiti po autima i popravljati stvari – iskreno nam je objasnila Petra.

Igrom slučaja, tog jutra smo u dvorištu HAK-a zatekli i njenu mamu Božicu koja je pojasnila kako je njena najmlađa kćerka, a ima ih ukupno tri, od malena pokazivala interes kad je trebalo nešto prišarafiti, pritegnuti ili prisložiti. 

- Ja bih došla s posla, a ona je bez pitanja riješila kakav problem, napravila bi to s voljom, ničim izazvana – veli mama Božica.

Petra je osnovnu školu završila u Križevcima, srednjoškolsko obrazovanje nastavila je u Koprivnici.

Nakon prvog završenog razreda svu teoriju koju je kroz godinu slušala morala je „provjeriti“ i potkrijepiti praktičnim automehaničarskim tajnama i vještinama i tako se našla u garaži HAK-a.

Svima uljepšava dan

 

Dečki koji ovdje rade prihvatili su je kao jednu od sebi ravnopravnih.

- Nakon mjesec dana odrađene prakse već sam mijenjala kočnice, sama, nije bilo ni teško ni komplicirano. Kome se da, lako nauči – veli Petra koju kolege ipak poštede kada su neki teži poslovi poput skidanja „getribe” ili mjenjača brzine.

– Onda ipak radije zovu nekog od dečki što razumijem i što je sasvim u redu –veli ona.

S druge pak strane, kad se treba zavući malo bolje nekamo po neki šaraf onda je ona sa svojim profinjenijim i tanjim prstima uvijek prvi izbor.

Mama Božica nakon dvije godine otkako Petra polazi školu za automehaničarku pomirila se da je to jedini ispravan i dobar odabir za njenu kćer.

- Nisam se slagala u startu s izborom, pokušala sam ju odgovoriti i do zadnjeg se nadala da će promijeniti ideju, no danas vidim koliko voli taj posao i nije mi žao. Važno je jedino da je ona zadovoljna. Koristi i to što vodi računa o mom starom Hyundaiju pa doma popravlja što može, provjerava ulje, mijenja brisače i čim auto ne radi dobro ona po zvuku već prepoznaje – rekla je mama.

Petra se po završetku trogodišnje škole nada poslu u nekoj od lokalnih automehaničarskih radionica i ne brine je što će okolina o tome misliti.

- Među kolegama u školi nema zafrkancija, a prijateljice su prihvatile da je to moj izbor i ni ne spominju to prilikom druženja. Posao je posao – kaže Petra.

A da su u HAK-u zadovoljni što su svoju ekipu ovog ljeta popunili prvom ženskom mehaničarkom u njihovoj povijesti, potvrdio nam je Goran Baronić, voditelj servisa.

- Normalno ne možemo joj dati „getribu” skidati, ali sve ostalo radi, mijenja ulje, filtere, gume…skoro da i nema razlike. Zadovoljni smo, uljepša nam dan svojim dolaskom – rekao je Goran.

Objavljeno: 01.07.2019.