SREDNJA ŠKOLA IVAN SELJANEC KRIŽEVCI Ravnateljica Juran-Ratković: Potičemo odgovorno ponašanje učenika i podržavamo razvoj njihovih dobrih ideja

Dragi budući srednjoškolci,

Vjerujem da vam ovih dana nije lako. Pred vama i vašim roditeljima nije lak zadatak jer morate izabrati srednju školu koju ćete pohađati sljedeće tri ili četiri godine.

Znam da vas je strah hoćete li imati dovoljno bodova za upis u željenu srednju školu, a možda vas muči i pitanje kako ćete se snaći u novoj sredini. „Možda je najbolje da se upišem u školu u koju ide i moja prijateljica ili moj prijatelj“, misle oni nesigurni u sebe. Pazite, tu bi mogla biti zamka koja će vam pokvariti dane i godine u srednjoj školi.

Prije svega, gledajte da skupite sve informacije o srednjim školama, zatim dobro razmislite što biste jednog dana htjeli raditi i jeste li u tome dovoljno dobri. Uzmite u obzir i mogućnosti dobrog zapošljavanja nakon srednje škole ili nastavka školovanja na željenim višim obrazovnim razinama kao što su fakulteti ili slične ustanove. Najvažnije je da odaberete ono što viželite, a ne da slijedite izbor vaših prijatelja, prijateljica, roditelja, rodbine ili susjeda.  Vi ćete u budućnosti raditi posao za koji se školujete, a ne vaši roditelji niti vaši prijatelji.Svi vam oni mogu pomoći u skupljanju informacija, ali važno je da odluka bude vaša.

Zašto biste se željeli upisati u Srednju školu „Ivan Seljanec“ Križevci?

Najprije, ako želite postati cijenjeni majstor u građevinskim, strojarskim ili ugostiteljskim zanimanjima kao što su zidar, tesar ili keramičar te kuhar, konobar, strojobravar ili vodoinstalater, onda ste na pravom mjestu. Radi se o atraktivnim i posljednjih godina veoma traženim zanimanjima u Hrvatskoj, ali i u cijeloj Europi. Zapošljavanje odmah pozavršenoj školi je zajamčeno kao što su vam zajamčena i poticajna, atraktivna primanja. Uvjeti rada u ovim nekada teškim zanimanjima također su sve bolji što možemo zahvaliti sve boljim i „pametnijim“ strojevima kojima si danas pomažu ovi vrlo traženi majstori. Svi naši maturanti u ovim zanimanjima koji ovih dana dolaze po svoje svjedodžbe imaju dogovore da će odmah početi raditi kad donesu potrebne dokumente. Škola neprestano radi na opremanju praktikuma i edukaciji nastavnika kako bi slijedili suvremene trendove u ovim zanimanjima.

Ako želite nastaviti školovanje nakon srednje škole ili niste još sigurni želite li raditi ili studirati, preporučujemo da se odlučite za neko od četverogodišnjih strukovnih zanimanja jer vam takav izbor omogućava da se nakonzavršene srednje škole zaposlite ili da osim završnog ispita položite i ispite državne mature te upišete željeni fakultet.

Oni koji su više orijentirani društvenim predmetima mogli bi razmisliti o zanimanju komercijalist u kojem im se pruža dobra priprema za obavezne i izborne ispite državne mature (hrvatski, matematika, 2 strana jezika, informatika koja traje tri godine, povijest, geografija...) a moguće je i zapošljavanje u sektoru ekonomije i trgovine nakon srednje škole.

Zanimanje strojarski računalni tehničar trebalo bi privući učenike koje zanima tehnika i digitalne tehnologije. Oni također lako pronalaze posao nakon srednje škole ili u školi mogu dobiti dobru podlogu za ispite državne mature (hrvatski, matematika, strani jezik, kemija, fizika ...)

A sama škola?

Smješteni smo u srcu Križevaca, na području bivše vojarne, u lijepoj , modernoj i udobnoj školskoj zgradi. Neprestano radimo na opremanju učionica, edukaciji nastavnika i modernizaciji nastave pa smo tako i jedina eksperimentalna škola u našoj županiji. To znači da smo godinu dana prije svih drugih isprobali i vrednovali nove kurikulume (programe), da smo se educirali i opremali.  Planiramo korisnu izvanučioničku nastavu, potičemo zdrav život, sport i ekološki način razmišljanja.

Pazimo na dobru suradnju s učenicima, roditeljima, ali i gospodarstvenicima i lokalnom zajednicom. Potičemo odgovorno ponašanje učenika i podržavamo razvoj njihovih dobrih ideja. Planiramo više poraditi na projektima mobilnosti za učenike i nastavnike.Uključujemo učenike u razne aktivnosti i nastojimo osvijestiti njihove dobre strane čak i ako ih sami nisu svjesni.

Dragi budući srednjoškolci, još jednom vas pozivam da skupite što više informacija, a onda da se zagledate u sebe, dobro razmislite i pametno odlučite.  Želim vam da vaš izbor bude dobar za vas.

Sretno i vidimo se na upisima.

 

                                                                                              Gordana Juran-Ratković

                                                                                              v.d. ravnatelja Srednje škole „Ivan Seljanec“ Križevci

Objavljeno: 21.06.2019.