[FOTO/VIDEO] Solarno vozilo Strukovne škole Đurđevac uspješno se predstavilo na utrci solarnih automobila ''Soela Sisak'', evo kako je bilo!


Završila je peta, već tradicionalna manifestacija SOELA SISAK, na kojoj je predstavljeno 20-tak električnih i hibridnih automobila, a izložba je popraćena i sedmom, dosad najbrojnijom, utrkom solarnih automobila.

Podsjetimo, predstavili su se sa svojim solarnim automobilom učenici Strukovne škole Đurđevac. 

Solarni automobil Strukovne škole Đurđevac bio je na startu pod brojem 22, ali je zbog nekih tehničkih problema prije starta, krenuo posljednji sa start pozicije i uspješno završio trku bez incidenta i kvara.

Naš solarni automobil je bio zapažen po nekim specifičnim rješenjima, nije zauzeo nijedno od prva tri mjesta u natjecanju iz dizajna i brzine. S obzirom da smo ove godine prvi puta nastupili na SOELA-i vrlo smo zadovoljni našim nastupom - rekli su mentor Mladen Parag i ravnatelj Darko Špoljar.

U Sisku su uz mentore nastavnike Mladena Paraga i Martina Ivandiju, bili i nastavnica Željka Grobenski Senjan kao članica žirija za dizajn solarnih automobila, nastavnici Branko Pleadin, Dejan Rakijašić, Ivanka i Željko Brček.

Na kraju utrke podršku je dao i ravnatelj Darko Špoljar i nastavnica Maja Gregar.
Posebno su pohvalili učenika Davida Rengela za odličnu i sigurnu vožnju ulicama Siska. Pohvale su dali i učenicima Antunu i Zdravku Čorbi na pomoći oko starta utrke. 

Tijekom dvodnevne SOELA-e predstavili su se električni i hibridni automobili dostupni na hrvatskom tržištu, Tesla, Renault, Nissan, Mitsubishi, Toyota, AIXAM, Citroen, e-Golf, e-UP, Peugeot i BMW.

Riječ je o novijim modelima, a posebnu je pozornost izazvao Tesla 3, s rekordnih 500 kilometara autonomne vožnje, koji je upravo u Sisku imao hrvatsku premijeru. Posjetitelji izložbe imali su mogućnost vožnje svih izloženih automobila.

Izložbu je otvorio sisačko-moslavački župan Ivo Žinić, u nazočnosti brojnih posjetitelja i gostiju, među kojima su bili pomoćnik ministrice znanosti i obrazovanja Vlado Prskalo, sisačka gradonačelnica Kristina Ikić Baniček, te županijski dužnosnici,

U središtu Siska su bili izloženi i 23 solarna automobila, koje su izradili učenici 19 obrazovnih ustanova iz Hrvatske , Slovenije i Bosne i Hercegovine. Ta su vozila u subotu sudjelovala na utrci sisačkim ulicama. Ekipe dolaze iz Karlovca, Splita, Đurđevca, Slavonskog Broda, Posušja, Gospića, Siska, Velike Gorice, Ogulina, Zadra, Osijeka, Dubrovnika, Novske, Slunja i Krškog . 


Link na video: https://www.youtube.com/watch?time_continue=361&v=xtylPTOPzkc&fbclid=IwAR1k0mPgWecvd7bHHzVin1VQY77W8ilNVrwaqRX-DFN8OFmFsrq0xOvqYoQ

 

Objavljeno: 10.06.2019.