SREDNJA ŠKOLA IVAN SELJANEC KRIŽEVCI Škola postala partner u projektu pod nazivom Junior Engineer Academy, učenici će imati uvid u svijet rada inženjera i stručnjaka u području tehnologije i znanosti

Srednja škola Ivan Seljanec iz Križevaca postala je jedna od 15 strukovnih četverogodišnjih škola koja je odabrana za realizaciju projekta Junior Engineer Academy u Republici Hrvatskoj.

Škola je kao projektnu ideju prijavila razvoj modularnih učila za fiziku i tehničku skupinu strukovnih predmeta. Za realizaciju projekta škola će dobiti paket napredne Arduino IoT opreme s kompletima senzora, 3D printer s potrošnim materijalom te novčana sredstva za realizaciju projektnih ideja.

U prvoj fazi projekta predviđena je edukacija mentora za korištenje tehnologija koje će im pomoći u radu s učenicima te pri mentoriranju učenika u razvoju individualnih projekata. U drugoj fazi, škole se povezuju s tvrtkama i edukacijskim ustanovama radi osiguranja mentorske podrške pri izradi rješenja natječaja te radi poticanja trajne suradnje između obrazovnog i poslovnog sektora.

Voditelj projekta je školski profesor Zoran Kovač, a rezultati i radovi biti će predstavljeni na godišnjoj Croatian Makers konferenciji u svibnju 2020. u Zagrebu u organizaciji Instituta za razvoj i inovativnost mladih.

Ključno obilježje programa je uspostavljanje i održavanje bliskih kontakata s tvrtkama i sveučilištima koji učenicima omogućuju rani uvid u svijet rada inženjera i kvalificiranih stručnjaka u svim područjima tehnologije i znanosti.

Program „Junior Engineer Academy“ u Njemačkoj provodi se od 2005. godine, a ovo je prvi put da se JEA mreža srednjih škola stvara izvan Njemačke. Projekt pokreće Institut za razvoj i inovativnost mladih u suradnji s Deutsche Telekom Stiftungom i Hrvatskim telekomom.

Objavljeno: 13.05.2019.