[FOTO] DAN OBRTNIČKE ŠKOLE KOPRIVNICA Učenik Ivan Petak koji se školuje za zanimanje elektorničar-mehaničar: Školu bih preporučio svima, zadovoljan sam i s dobivenim znanjem, podrškom profesora, ali i sa stečenim iskustvom kod poslodavaca

Obrtnička škola Koprivnica obilježila je 10. godišnjicu sudjelovanja u europskim projektima mobilnosti te čak 133. godine svoga postojanja.

Jedina je škola u Koprivničko-križevačkoj županiji koja se može pohvaliti činjenicom da već deset godina uspješno provodi europske projekte, a uspješnost u tom polju priznata joj je i na europskoj razini.

Prigodan program održan je u sportskoj dvorani gdje su učenici imali prilike predstaviti zanimanja kroz praktične primjere.

Luka Hren učenik je trećeg razreda zanimanja soboslikar-ličilac. Za to se zanimanje odlučio zato što od malih nogu voli boje i crtanje.

-  Nakon završene škole planiram ostati raditi u firmi gdje idem na praksu – kazao nam je Hren.

S njime se složio i učenik David Čić koji se školuje za to isto zanimanje. I on, baš kao i Luka,odmalena  voli boje i crtati.

 -Teorija koju naučimo na nastavi puno nam znači za praksu. Praksa kreće u drugom razredu pa imamo dva tjedna nastave, dva prakse. Zadovoljan sam s odabirom zanimanja, kao i školom koju sam odabrao – rekao nam je D. Čić.

Ivan Petak učenik je drugog  razreda zanimanja elektroničar-mehaničar.

- Teorijsko znanje koje dobivamo možemo bez problema iskoristiti u praksi, uz pomoć i podršku profesora. Zadovoljan sam, imam samo riječi hvale. Praksa u školi i izvan nje, poslodavac i profesori  su susretljivi, što nas zanima uvijek doznamo, na kraju i naučimo – istaknuo je I. Petak.

Ivan je i prezentirao svoj rad koji se sastoji dva led panela od potrganih zaslona od laptopa.

- Spojili smo ih i sada ih možemo paliti putem interneta, znači gdje god da se nalazimo možemo se spojiti na tu stranicu i upaliti potrošača i gasiti koliko god mi to želimo. Za ovaj projekt dovoljno mi je bilo znanje iz škole - kazao nam je. 

Od 2009. godine u školi je provedeno deset projekata mobilnosti ukupne vrijednosti 250 tisuća eura. Višetjednu je stručnu praksu i usavršavanje u Sloveniji, Njemačkoj, Mađarskoj, Španjolskoj i Češkoj obavljao 131 učenik iz 17 zanimanja te osmero nastavnika. Sve je započelo organizacijom mobilnosti za trojicu učenika, a ove školske godine, deset godina kasnije, na mobilnost je poslano 35 učenika.

Uspostavljeno je partnerstvo s 12 ustanova u raznim europskim zemljama, od Slovenije do Španjolske. Sljedeće godine ime škole, grada, županije i države čut će se i u Francuskoj i Velikoj Britaniji, a u Koprivnicu će doći učenici i nastavnici iz Maribora i Švedske.

Škola je aktivna i u Interreg projektima prekogranične suradnje, IPA projektima te projektima Europskog socijalnog fonda, čime je ostvarila važnu suradnju s hrvatskim i stranim partnerima te se suvremeno opremila.

U 2018. g. Škola je proglašena Regionalnim centrom Koprivničko-križevačke županije za elektrotehniku i računalstvo, čime će se u dogradnju, opremanje te stručno osposobljavanje i usavršavanje učenika i nastavnika uložiti oko 30 milijuna kuna. U skladu s time Obrtnička škola ove će godine prvi put upisati i novo zanimanje tehničar za električne strojeve s primijenjenim računalstvom.

Svoje zadovoljstvo te ponos s brojim uspjesima škole iskazali su Zlatko Martić, ravnatelj Obrtničke škole u Koprivnici, Mišel Jakšić, gradonačelnik Grada Koprivnice te Ratimir Ljubić, dožupan Koprivničko-križevačke županije.

 

Objavljeno: 09.05.2019.