U Đurđevcu održan prvi u nizu radnih sastanaka na temu upisa u strukovna zanimanja

Koprivničko-križevačka županija, Obrtnička komora Koprivničko-križevačke županije, HGK Županijska komora Koprivnica i Hrvatski zavod za zapošljavanje Područni ured Križevci nastavljaju s radnim sastancima s gospodarstvenicima, obrtnicima i ravnateljima strukovnih škola na temu kreiranja plana upisa učenika u srednje škole prema potrebama gospodarstva u školskoj godini 2018./2019.

Naime, prošle je godine u Županijskoj upravi održan prvi radni sastanak na ovu temu, s ciljem pokretanja dijaloga između gospodarstva i strukovnih škola kako bi se na vrijeme pripremilo upise za sljedeću školsku godinu i razgovaralo o potrebama uvođenja novih zanimanja. Kako bi se pokrilo koprivničko, križevačko i đurđevačko područje organizirani su novi sastanci, a prvi je održan u srijedu, 23. siječnja u Gradskoj knjižnici Đurđevac, a prisustvovali su mu zamjenik župana Ratimir Ljubić, gradonačelnik Đurđevca Hrvoje Janči, ravnatelj Strukovne škole Đurđevac Darko Špoljar, predstavnici Obrtničke komore, HGK ŽK Koprivnica, Hrvatskog zavoda za zapošljavanje te gospodarstvenika.

Zamjenik Ljubić kazao je kako je smisao sastanaka ponuditi učenicima zanimanja koja imaju budućnost na tržištu rada, što će zatim doprinijeti i županijskom gospodarstvu koje se bori s manjkom radne snage općenito, a posebno one kvalificirane.

Važno je raditi na sustavnoj promociji strukovnih zanimanja, ali i promijeniti percepciju roditelja i samih učenika glede atraktivnosti ovih zanimanja, pri čemu je presudna sinergija Županije, institucija, obrazovnog i gospodarskog sektora.“, poručio je zamjenik Ljubić.

Jedan od ključnih koraka je i definiranje koja su to deficitarna zanimanja, gdje je zamjenik dodao kako se prvenstveno radi o građevinskom sektoru, a kako bi se učenicima i njihovim roditeljima olakšalo snalaženje, u sklopu promocije pružit će im se sve potrebne informacije.

Gradonačelnik Jači zahvalio je Županiji i institucijama na inicijativi sastanaka, naglasivši važnost direktnog kontakta svih uključenih, a posebno gospodarstvenika i ravnatelja škola, dok je ravnatelj Špoljar predstavio trenutnu situaciju u školi te smjerove koji se nude učenicima.

Okupljenima su se obratili i predstavnici institucija koji su također naglasili važnost aktivnog uključivanja svih strana u promociju strukovnog zanimanja, a sljedeći sastanci održat će se u Križevcima, 26. siječnja s početkom u 10 sati u dvorani Razvojnog centra i tehnološkog parka te u Koprivnici, 30. siječnja s početkom u 10 sati u prostorima HGK Županijske komore Koprivnica.

Služba ureda župana

Objavljeno: 24.01.2018.