Zamjenik župana Ratimir Ljubić o zanimanju konobar i kuhar: Broj učenika koji upisuju ova zanimanja sasvim je dovoljan za naše potrebe

Radne kvote za turizam i ugostiteljstvo za ovu godinu povećane su gotovo 75 posto, ali, to nije trajno rješenje već gašenje požara, izjavio je ovaj tjedan Luka Burilović, predsjednik Hrvatske gospodarske komore.

– Trajno rješenje je usklađivanje obrazovanja s potrebama tržišta rada. Naime, u ovoj školskoj godini 3800 učenika željelo se školovati za kuhara, upisano je 1200. Za konobara će se školovati 705 učenika, a htjelo je 2160 učenika. Istovremeno, najveći broj radnika u 2017. godini u turizmu tražio se upravo u području pružanja smještaja te pripreme i posluživanja hrane. Dakle, nedostaje nam sposobnost brze prilagodbe. Nije dovoljan set mjera za ovdje i sada, već dugoročan plan – istaknuo je.

Ratimir Ljubić, zamjenik koprivničko-križevačkog župana zadužen za obrazovanje, smatra da što se tiče naše županije, ugostiteljstvo ovog trenutka nije ni deficitarno niti hiperproduktivno zanimanje, već da je broj učenika koji upisuju ova zanimanja sasvim dovoljan za naše potrebe.

– Naše sve tri škole upisuju po jedan razred, ali kombinaciju konobara i kuhara i to u Križevcima pola pola, a u Đurđevcu i Koprivnici trećina razreda su konobari, a ostalo kuhari – istaknuo je Ljubić.

Dodao je da Koprivničko-križevačka županija kao nositelj te gradovi Koprivnica, Križevci i Đurđevac kao partneri, zajedno s Hrvatskom gospodarskom komorom, Hrvatskom obrtničkom komorom i Zavodom za zapošljavanje te pet strukovnih škola, zajedno rade na usklađivanju upisne politike s potrebama tržišta rada.

– Nakon odrađenih sastanaka i formiranja plana upisa, sredinom ožujka počinjemo s intenzivnom promocijom strukovnih zanimanja i to putem našeg portala strukovnih zanimanja, na roditeljskim sastancima i u razgovorima s osnovnoškolcima. Moramo djeci i roditeljima približiti ova zanimanja, odnosno mogućnost upisa, ali i zapošljavanja, Politika plaća se promijenila, plaće su otišle gore, radnika nema pa kvalitetan majstor može puno više zaraditi nego administrativni tajnik ili ekonomist – objasnio je Ljubić.

Napomenuo je da je i Zavod za zapošljavanje izdao preporuke za obrazovnu upisnu politiku i politiku stipendiranja za 2019. godinu te će se i to uzeti u obzir prilikom kreiranja plana upisa.

– Problem upisivanja više djece u primjerice zanimanja konobara i kuhara mogao bi dovesti do smanjenja upisa u neka druga zanimanja kojih kronično nedostaje na našem tržištu. Drugi problem je taj da bi se djeca kvalitetno školovala za određeno zanimanje, potreban je određeni broj mjesta za kvalitetnu praktičnu nastavu. Ako se upiše nešto preko broja, pitanje je hoće li za tu djecu biti dovoljno kvalitetnih mjesta za praksu i hoće li samim time djeca dobiti određena znanja i kompetencije na kraju obrazovanja – smatra Ljubić.

Istaknuo je da su prije nove godine dobili preporuku komora o uvođenju novih zanimanja i škole su već dale zahtjev za verifikaciju za zanimanja koja se dosad nisu školovala u našoj županiji, a za njima postoji velika potreba. To su, kaže Ljubić, keramičar, armirač, kemijski tehničar, pediker i bravar.

Objavljeno: 02.04.2019.